درمان مفصل فک
نویسنده : مدیر سایت
دوشنبه 1 آبان 1396
بازدید: 2992
زبان : فارسی
"فکم موقع باز و بسته کردن صدا میدهد، نمیتوانم درست غذا بجوم، وقتی غذا میخورم زود فکم خسته میشود، فکم بیدلیل درد میکند”. اینها و چندین شکایت مشابه از جمله رایجترین مشکلاتی هستند که بیماران در کلینیکهای دندانپزشکی به دندانپزشک ابراز میکنند و بدنبال راه درمان آن هستند. مشکلاتی که از آنها با عنوان اختلالات مفصل گیجگاهی فکی یاد میشود و افراد بسیاری در سطح دنیا به آن مبتلا هستند. متاسفانه بسیاری از مردم نمیدانند این علایم نشانه یک بیماری است و بسیاری حتی نمیدانند که دچار مشکل هستند. اگر شما هم دچار مشکلاتی از این دست هستید شاید این مطلب برایتان مفید باشد.
وظایف مفصل فک
برای بررسی مشکلات مرتبط با مفصل گیجگاهی فکی ابتدا باید ببینیم مفصل گیجگاهی فکی چه وظایفی بر عهده دارد. این مفصل جایی است که فک پایین به جمجمه متصل میشود و وجود همین مفصل است که باعث میشود ما بتوانیم غذا بخوریم، حرف بزنیم و خمیازه بکشیم. ایم مفصل مثل تمام مفاصل از یک سر استخوانی تشکیل شده که داخل حفره مفصلی قرار دارد (این حفره مفصلی داخل جمجمه است) و روی آن هم یک دیسک غضروفی قرار دارد که جلوی ساییده شدن سر مفصل و حفره مفصلی میشود. عمده مشکلات مفصل گیجگاهی فکی زمانی آغاز میشود که این دیسک غضروفی در محل صحیح خود قرار نمیگیرد.
عوامل ایجاد مشکلات مفصل فک
حرکت مفصل گیجگاهی فکی ترکیبی از یک حرکت باز و بسته کردن همراه با یک حرکت لغزشی است که عملکرد صحیح آن به سلامت دیسک و مفصل، هماهنگی میان اعصاب و عضلات جونده و روابط مناسب بین دندانها بستگی دارد. این مشکل در خانمهای رده سنی ۳۰ تا ۵۰ سال، کسانی که دچار ناهنجاری فکی هستند یا افراد مبتلا به برخی سندرمهای مادرزادی خاص شیوع بیشتری دارد. اختلالات مفصل گیجگاهی فکی معمولا به این دلایل اتفاق میافتد:
- خوردگی دیسک یا تغییر محل آن
- آرتریت غضروف مفصل
- آسیب دیدگی مفصل به دلیل ضربههای شدید یا نیروهای با شدت کم اما مداوم و مستمر که معمولا به دلیل اعمال نیروی بیش از حد عضلات جونده یا روابط ناصحیح میان دندانها حاصل میشود
- عضلات مسوول در حرکات مفصل و جویدن (عضلات جونده) به واسطه فعالیت شدید دچار خستگی و ضعف میشوند. علت معمولا فشردن شدید دندانها روی هم (کلنچ کردن) یا دندان قروچه موقع خواب یا سایش دندانها هنگام بیداری است.
وقتی فک کلیک میکند
اختلالات مفصل گیجگاهی به واسطه عوامل مختلف و متفاوتی ایجاد میشوند. شاید شایعترین علامت این مشکل صدای کلیک یا صدای خرت خرت (مثل راه رفتن روی برف) موقع باز یا بسته کردن یا جویدن است که تقریبا تمامی بیماران این علامت را دارند. بقیه علایم این مشکل معمولا شامل این موارد هستند:
- درد یا حساسیت در فک
- درد تیر کشنده در اطراف یا داخل خود گوش
- احساس ناراحتی موقع جویدن یا دشواری در جویدن
- درد تیر کشنده در صورت
- قفل شدن مفصل که باعث دشواری در باز یا بسته کردن دهان میشود.
- گردن درد یا سردردهای بیدلیل بخصوص موقع بیدار شدن از خواب
- جویدن نامتوازن یعنی در بخشی از فک جویدن راحتتر از سایر قسمتها است
روشهای درمانی دیگر
استفاده از گرما یا سرما (برحسب مورد بیماری و به تشخیص دندانپزشک) میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. همچنین ماساژ عضلات جونده از روی صورت و داخل دهان میتواند در کاهش شدت انقباض و کم کردن فشار روی آنها موثر باشد. چند جلسه استفاده از لیزرهای کم توان نیز در کاهش درد و ناراحتی عضلات جونده و مفصل گیجگاهی فکی بسیار مفید است.
تاثیر استرس
یکی از مسائلی که مشکلات مفصلی را تشدید کرده و باعث افزایش شدت دندان قروچه و درد و گرفتگی عضلات میشود استرسهای روحی است. بطور کلی شدت دندان قروچه با میزان استرس بیمار ارتباط مستقیم دارد. در نتیجه اغلب بیماران جدا از درمانهای دندانپزشکی باید به هر طریق استرسهای روحی خود را کاهش دهند چون در غیر این صورت درمانهای دندانپزشکی تاثیر کافی به دنبال نخواهد داشت.
توصیههایی برای کاهش مشکلات مفصل
بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات مفصل گیجگاهی فکی نمیدانند که سایش دندانها روی هم، جویدن ته مداد یا دندان قروچه ارتباط مستقیمی با مشکل آنها دارد. اگر بیماران بتوانند بصورت خودآگاه از فشردن دندانهای روی یکدیگر خودداری کرده و عاداتی مثل جویدن ته مداد را کنار بگذارند از شدت مشکلات مفصل کاسته میشود.
برای کاهش فشار روی مفصل گیجگاهی فکی نباید از عضلات جونده بیش از حد کار کشید. برای کاهش فشار عضلانی بهتر است بیمار بیشتر غذاهای نرم بخورد، لقمههای کوچک بخورد، از خوردن غذاهای سفت و چسبنده پرهیز کند، تا حد امکان آدامس نجود و موقع خمیازه دهان را بیش از حد باز نکند (برای اینکار میتوان با کف دست به زیر چانه فشار آورد تا فک زیاد باز نشود).